Luchtvracht 

Geen zee te diep, geen berg te hoog, geen poolgebied te ver …

Voor het IMAU (Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht) van de Universiteit Utrecht transporteert Donex sinds 2000 kostbare meetapparatuur naar de meest afgelegen gebieden op aarde. Deze apparatuur wordt vervoerd in aluminium expeditiekisten, die meermalen gebruikt kunnen worden. Omdat het vaak tijdelijke ex- en import betreft, zijn er specifieke douanedocumenten nodig, die Donex verzorgt.

De wetenschappers bij het IMAU bestuderen het klimaat in de poolgebieden, omdat vooral daar de gevolgen van klimaatverandering te zien zijn. Er wordt meetapparatuur geplaatst op de ijskappen van Groenland en Antarctica, maar ook op gletsjers in Spitsbergen. Donex heeft onder meer het transport verzorgd van drie automatische weerstations aan de rand van de Groenlandse ijskap, in de buurt van de internationale luchthaven Kangerlussuaq.

IMAU

Op de acht locaties waarover deze weerstations verspreid zijn, staat een serie staken met GPS sensoren. Hiermee worden de weersomstandigheden, de hoeveelheid ijsafsmelt, de sneeuwhoogte en de verplaatsing van het ijs ter plaatse bepaald. Deze metingen doet het IMAU al bijna twintig jaar, wat één van de langste meetreeksen op een poolijskap heeft opgeleverd.

Voor Donex is de samenwerking met het IMAU een unieke gelegenheid om in de praktijk te laten zien dat zij in staat is om kostbare en complexe lading op iedere gewenste plek ter wereld in een perfecte staat af te leveren.

IMAU-schipzookini